European Funds European Union

Czego powinniśmy wystrzegać się w wakacyjnej diecie?

« Przejdź do listy artykułów

Dla wszystkich tych, dla których odpowiednia dieta, zwłaszcza w okresie wiosenno – letnim, to powtarzalny rytuał, prezentujemy kilka przykładów potraw, które przez swój skład, nie powinny być konsumowane w gorące dni.

Gęste i zawiesiste sosy

Szczególnie te na bazie majonezu. Wspomniany przetwór, to zbiór niepotrzebnych latem kalorii. Jedna łyżka majonezu to przecież około 90 kalorii i nawet do 10 gramów tłuszczu. Latem, kiedy fizjologicznie powinniśmy chudnąć, a nie przybierać ciała, warto odstawić wszystkie produkty bogate o tę wartość.

Smażone mięso

Przygotowując obiad, który będzie składał się z mięsa, najlepiej wykorzystać takie przepisy, które pozwolą je gotować, a nie smażyć. Jeśli jednak od czasu do czasu zorganizujesz grillowe spotkanie na świeżym powietrzu, upewnij się, że przygotowywane w ten sposób przez Ciebie na przykład steki, są na pewno dosmażone. Surowe mięso podczas upałów jest skłonne do bardzo szybkiego psucia.

Źródło: https://pl.pinterest.com/pin/ 473722454536163064/

Źródło: https://pl.pinterest.com/pin/ 393783561149457408/

Źródło: https://pl.pinterest.com/pin/ 129056345550231081/

Kremowe słodycze

Maj, czerwiec, lipiec i sierpień obfituje w komunie, przyjęcia weselne i zabawy urodzinowe organizowane na świeżym powietrzu. Podczas ich przygotowywania, oczywiście nie może zabraknąć tortów. Pozostawiony w upale krem, będący nieodzownym atrybutem tych uroczystości, bardzo szybko może się popsuć i pozostawić spustoszenie w naszym organizmie.

Jedzenie większych ilości

Jest niewskazane. Podczas, gdy latem zdecydowanie częściej się ruszamy, nie warto obciążać żołądka większymi porcjami. Dzięki temu, że nie jemy „na zapas”, nie gromadzimy w organizmie niepotrzebnego tłuszczu, który tym samym nie odkłada nam się jedynie na tkankę tłuszczową. Spożywanie mniejszych porcji pozwoli nam także uniknąć niepotrzebnego rozpychania żołądka i utrzymywać wysoki poziom energii. To udowodnione, że po zjedzeniu obfitego obiadu czujemy się ociężali i śpiący, bez chęci na letnie spacery po lesie lub parku.

Ciepła temperatura powoduje zdecydowanie szybszy rozwój bakterii, także w jedzeniu. Jedząc potrawę, która mogła zostać pozostawiona w ciepłym pomieszczeniu na nieco dłużej, może skutkować niepożądanymi dla naszego organizmu konsekwencjami. Każdorazowo skonsumowana latem potrawa podobna do opisanych wyżej, może przyprawić nas o ból głowy, złe samopoczucie, a nawet charakterystyczne dla objawów zatrucia pokarmowego, gorączkę i wymioty.

 

Namawiamy zatem do racjonalnego dozowania cięższych, smażonych oraz bogatych w dużą ilość majonezu, dań. Lepiej przenieść się na nieco lżejsze, samodzielnie wykonane sałatki, kanapki z dodatkiem świeżych warzyw i koktajle owocowe. W zdrowym ciele, z pewnością zadomowi się, zdrowy duch!

 

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zapoznać się z naszą ofertą produktową, zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu i kontaktu!

Stacje cyfrowe
Przetestuj Fotovitę
Salmed 2018
Salmed 2014
Ultraviol na targach medica
European Funds European Union