Czego powinniśmy wystrzegać się w wakacyjnej diecie?
« Przejdź do listy artykułówDla wszystkich tych, dla których odpowiednia dieta, zwłaszcza w okresie wiosenno – letnim, to powtarzalny rytuał, prezentujemy kilka przykładów potraw, które przez swój skład, nie powinny być konsumowane w gorące dni.
Gęste i zawiesiste sosy
Szczególnie te na bazie majonezu. Wspomniany przetwór, to zbiór niepotrzebnych latem kalorii. Jedna łyżka majonezu to przecież około 90 kalorii i nawet do 10 gramów tłuszczu. Latem, kiedy fizjologicznie powinniśmy chudnąć, a nie przybierać ciała, warto odstawić wszystkie produkty bogate o tę wartość.
Smażone mięso
Przygotowując obiad, który będzie składał się z mięsa, najlepiej wykorzystać takie przepisy, które pozwolą je gotować, a nie smażyć. Jeśli jednak od czasu do czasu zorganizujesz grillowe spotkanie na świeżym powietrzu, upewnij się, że przygotowywane w ten sposób przez Ciebie na przykład steki, są na pewno dosmażone. Surowe mięso podczas upałów jest skłonne do bardzo szybkiego psucia.
Kremowe słodycze
Maj, czerwiec, lipiec i sierpień obfituje w komunie, przyjęcia weselne i zabawy urodzinowe organizowane na świeżym powietrzu. Podczas ich przygotowywania, oczywiście nie może zabraknąć tortów. Pozostawiony w upale krem, będący nieodzownym atrybutem tych uroczystości, bardzo szybko może się popsuć i pozostawić spustoszenie w naszym organizmie.
Jedzenie większych ilości
Jest niewskazane. Podczas, gdy latem zdecydowanie częściej się ruszamy, nie warto obciążać żołądka większymi porcjami. Dzięki temu, że nie jemy „na zapas”, nie gromadzimy w organizmie niepotrzebnego tłuszczu, który tym samym nie odkłada nam się jedynie na tkankę tłuszczową. Spożywanie mniejszych porcji pozwoli nam także uniknąć niepotrzebnego rozpychania żołądka i utrzymywać wysoki poziom energii. To udowodnione, że po zjedzeniu obfitego obiadu czujemy się ociężali i śpiący, bez chęci na letnie spacery po lesie lub parku.
Ciepła temperatura powoduje zdecydowanie szybszy rozwój bakterii, także w jedzeniu. Jedząc potrawę, która mogła zostać pozostawiona w ciepłym pomieszczeniu na nieco dłużej, może skutkować niepożądanymi dla naszego organizmu konsekwencjami. Każdorazowo skonsumowana latem potrawa podobna do opisanych wyżej, może przyprawić nas o ból głowy, złe samopoczucie, a nawet charakterystyczne dla objawów zatrucia pokarmowego, gorączkę i wymioty.
Namawiamy zatem do racjonalnego dozowania cięższych, smażonych oraz bogatych w dużą ilość majonezu, dań. Lepiej przenieść się na nieco lżejsze, samodzielnie wykonane sałatki, kanapki z dodatkiem świeżych warzyw i koktajle owocowe. W zdrowym ciele, z pewnością zadomowi się, zdrowy duch!
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zapoznać się z naszą ofertą produktową, zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu i kontaktu!
Obszary działania
szpitale, przychodnie, gabinety specjalistyczne, laboratoria, gabinety kosmetyczne
Lampy bakteriobójcze przepływowe ASEPTOR
Lampy bakteriobójcze przepływowe NBVE
Lampy bakteriobójcze bezpośredniego działania - NBV
Negatoskopy LED NGP
Negatoskopy NGP HF
Leczenie łuszczycy, bielactwa - Dermalight
Monitory Medyczne EiZO
Lampy zabiegowe - Ordisi
Klawiatury i myszki do dezynfekcji
Źródła światła i promienniki
spożywczy, kosmetyczny, farmaceutyczny
szkoły, przedszkola, hotele, biura, fitness, sklepy
Fotovita, Dermalight, ASEPTOR
Produkty Ultraviol możesz zakupić także w sklepie internetowym producenta