Dieta na dobre samopoczucie

« Przejdź do listy artykułów

zdrowa dieta - producent Ultraviol radzi

W okresie jesienno-zimowym wiele osób zauważa u siebie znaczące pogorszenie samopoczucia. Kluczową przyczyną wahań nastrojów i przygnębienia jest mniejsza ilość światła słonecznego, które do nas dociera. Temu jednak można zaradzić dzięki fototerapii lampami na chandrę – Fotovita. Kolejną, często lekceważoną przyczyną jest uboższa niż latem dieta. Jesienią i zimą jemy mniej świeżych warzyw i owoców, a przez to organizm cierpi z powodu braku witamin i mikroelementów. Objawia się to właśnie pogorszeniem zdrowia i ogólnego samopoczucia.
 

Długotrwałe braki właściwych wartości odżywczych zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na depresję i odwrotnie – odpowiednie składniki pożywienia są niezastąpione w jej leczeniu. Dzieje się tak dlatego, że prawidłowe odżywianie wpływa na poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, w naszym organizmie. Przemyślana, racjonalna dieta zapobiega również wahaniom cukru we krwi, które wpływają bardzo negatywnie na nasz codzienny nastrój.

Co powinniśmy jeść, aby być „szczęśliwszymi”?

1. Węglowodany

Wszyscy wiemy, że słodycze poprawiają nastrój. Jest to jednak efekt krótkotrwały i pozostawiający po sobie niepotrzebne kalorie. Aby dostarczyć organizmowi wartościowych węglowodanów złożonych i na dłużej podwyższyć poziom serotoniny w organizmie wybieraj:

  • produkty pełnoziarniste (pełnoziarniste pieczywo, ryż, makaron, kasze, płatki owsiane),
  • orzechy,
  • suszone morele i figi,
  • mleko i jego przetwory (jogurt, maślanka),
  • warzywa strączkowe (fasola, bób, groch).
dieta - producent sprzętu medycznego Ultraviol radzi

Źródło: Pinterest

2. Aminokwasy

Tworzą białka. Odpowiadają za powstawanie neuroprzekaźników, a tym samym usprawniają pracę mózgu. Co jeść, aby nie brakowała nam aminokwasów?

  • ananasy,
  • banany,
  • orzechy,
  • jaja,
  • ryby,
  • żółty ser,
  • mięso.

 

3. Żelazo

Niski poziom żelaza to mniejszy dopływ tlenu do tkanek i obniżona wydolność fizyczna i intelektualna. Niedobór żelaza prowadzi do poważnych osłabień organizmu - anemii. Koniecznie jedz:

  • kakao,
  • suszone owoce,
  • warzywa strączkowe (fasola, bób, groch),
  • jaja,
  • ryby,
  • kasza gryczana,
  • czerwone mięso.

 

4. Magnez

Jeżeli jesteśmy często narażeni na stres na pewno nie raz odczuliśmy skutki jego niedoboru. Suplementy diety z magnezem są szeroko reklamowane w mediach. Pamiętaj jednak, że organizm najlepiej wchłania magnez z pożywienia. Zamiast wizyty w aptece wybierz naturalne produkty z magnezem, takie jak:

  • kakao,
  • banany
  • orzechy,
  • migdały,
  • kasza gryczana,
  • płatki owsiane,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • mięso.
producent sprzętu medycznego - porady na temat diety

Jak widzisz, kluczem do dobrego samopoczucia jest żywność nieprzetworzona, którą z powodzeniem znajdziesz w produktach ogólnie dostępnych w okresie jesienno-zimowych. Wśród produktów, które gwarantują nasze dobre samopoczucie jesienią i zimą królują produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż pełnoziarnisty, makarony pełnoziarniste), oraz orzechy, ryby, warzywa i owoce, w tym owoce suszone. Wśród warzyw niezastąpione są rośliny strączkowe, takie jak groch, z owoców skutecznie poprawią nam nastój banany.
 

Nie zapominajmy również o regularnym spożywaniu jajek i serów. Mięso również stanowi ważny składnik zróżnicowanej diety – wybieraj jednak mięso nieprzetworzone i najlepiej samodzielnie przyrządzaj je w domu. Jeżeli nie masz na to czasu – dokładnie czytaj etykiety mięs i wędlin, które kupujesz. Wybieraj te bez polepszaczy smaków, barwników i zbędnych konserwantów.


Kształtuj w sobie dobre nawyki żywnościowe. Lubisz podjadać oglądając film? Usuń z domu niezdrowe słodycze, chipsy i paluszki. Zamiast tego przyzwyczaj organizm do zdrowych przekąsek – orzechów i suszonych owoców. W ten sposób skutecznie poprawisz witalność organizmu.



Jedz zdrowo, smacznie i czuj się wspaniale!

Smacznego! :)

Obszary działania

Stacje cyfrowe
Przetestuj Fotovitę